Välkommen till Rödkullans förskolor – med djur och skur
2018 startade vi förskola på gården, med liten barngrupp och mycket utevistelse. Vi tänkte att bondgården med alla djur vore en idealisk plats för en förskola, för barnen att utveckla ansvar, empati och omtanke. Alla får vara på gården – de äldre barnen får vara med och sköta om gårdens lantbruksdjur och lära sig sköta om och rida våra ponnyer. Och när vi inte är med djuren är vi i skogen, på våra kuperade utegårdar eller i hagarna – en rymlig, grön och varierad utemiljö ger mer fantasilek och barn som mår bättre, sover bättre, och koncentrerar sig bättre. 2021 tog vi över verksamheten vid förskolan Slottsparken vid Tyresö slott, och barnen fick sällskap av kaniner och höns. Vi satsar på kompetens – vi har den högsta andelen förskollärare/barn i Tyresö kommun (BUF, 2024) och alla våra fantastiska pedagoger är utbildade barnskötare eller förskollärare.
-
Rödkullans förskolor AB driver två små förskolor i Tyresö; Rödkullan och Slottsparken, med ett 30-tal barn på varje enhet. Rödkullan ligger på gården, med närhet till både djur och natur, och Slottsparken ligger vid Tyresö Pilgrimscenter och Tyresö slott, med hela slottsparken som pedagogiskt rum.
-
Vår viktigaste tillgång är våra fantastiska pedagoger – de är alla utbildade barnskötare eller förskollärare, och formar två kompetenta och erfarna arbetslag.
På Rödkullan arbetar barnskötare Janni och Tilda, djurpedagog Isabelle (utbildad barnskötare och djurskötare), förskollärare Ida och Minna, och Bushra i köket. Minna Jansson är enhetsansvarig.
På Slottsparken arbetar barnskötare Beata, Felicia och Jenicy, förskollärare Hanna och Ann-Katrin, och Linnea i köket. Ann-Katrin Linnerheim är enhetsansvarig.
Rektor för båda förskolorna är David Neveling.
-
Vi kallar vårt pedagogiska arbete tillsammans med djuren för Djurlär. Det präglas mycket av Är och Blir-hatten – barn tycker om att utvecklas. Med Djurlär blir man djurskötare för någon timme tillsammans med sina kompisar, och utvecklas i sin roll i gruppen och genom aktiviteten. Succesivt över året utvecklas färdigheter på en rad olika områden, och Blir förskjuts hela tiden. Genom att använda alla sinnen stimuleras lärandet och blir rikare – vem kan inte säga att de lär sig mer engagerat om hönan genom att få känna på dess fjädrar, höra kacklet, känna lukten i ett hönshus, studera beteendet och smaka på äggen, än genom att endast läsa en text i en bok? Litteratur är en viktig del för att inhämta kunskap om djurens skötsel, men kunskapsinhämtandet blir mer inspirerande och barnens kunskap blir mer bestående genom konkreta upplevelser.
Varför barn och djur?
Djur bidrar till att utveckla barnens sociala förmåga. Kroppsspråk är något som djuren ofta använder sig av när de kommunicerar med oss. De barn som har djur i sin närhet lär sig att läsa av djurens kroppsspråk och förstå vad djuren känner och vill. Detta kan de sedan dra nytta av i relation mellan människor.Barn som har djur mognar fortare än andra barn. Det är lättare för de barnen att ta kontakt med andra människor och även lättare att anpassa sig socialt. När barn har kontakt med djur bidrar detta till ökad omsorg om andra människor.
Djurens närvaro kan underlätta i svåra situationer, som vid dödsfall och skilsmässor. De känslor som vi upplever när en människa eller ett djur går bort är svåra att föreställa sig om man inte varit med om det. Vi är alla olika och reagerar på olika sätt, men genom att få ta del av djurens liv får barnen på ett naturligt sätt insikt i liv, fortplantning och död som de sedan kan relatera till människan.
Mobbning/utfrysning är något som förekommer bland både människor och djur. Om det sker mobbning bland djuren på förskolan kan detta ge en givande diskussion tillsammans med barnen. Hur ska vi vara mot varandra? Hur tror ni att den utfrysta hönan känner sig när hon inte får vara med? Barn ser lättare att mobbning är fel och har lättare för att tala om det när de själva inte känner sig utpekade. Men kan sedan relatera detta till egna relationer som de har till andra personer.
Fobier och rädslor för djur är inget vi föds med, utan barnen påverkas då de ser hur andra beter sig i kontakten med djur. Om en vuxen visar rädsla för flaxande fåglar är det lätt hänt att rädslan smittar av sig till barnet. Barnet kommer då alltid att minnas den vuxnes reaktion i sambandet med den flaxande fågeln och inte mötet mellan barnet och fågeln. Hade den vuxne inte varit med eller visat sig intresserad för fåglar hade barnet upplevt mötet som positivt utan form av rädsla. De första intrycken som barn får av djur är väldigt viktiga, då är det viktigt att som vuxen visa sig intresserad och låta barnen få positiva erfarenheter.
“Jag vet hur en kalvtunga känns mot handen och hur kaniner luktar och hur det luktar i ett vagnsskjul och hur det låter när mjölken strilar ner i hinken och hur små kycklingfötter känns när man tar en nykläckt kyckling i handen.”
— Ur Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, av Astrid Lindgren
Nyfiken att veta mer?
-
Rödkullans förskolor AB, Uddby gård, 135 60 Tyresö
Enhet Rödkullan, 070–222 2438, 070–222 1303
Enhet Slottsparken, 070–367 4001, 070–273 5234Rektor David Neveling, david@uddbygard.se, 070–408 9001
-
I stort sett samtliga målområden i förskolans läroplan LpFö18 inkluderas i Djurlär.
Förskolan ska sträva efter att varje barn;
Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den.
I omvårdnad av djur är det viktigt att vara sig själv för att nå fram till djuren, skapa en tillitsfull relation. I Djurlär letar vi efter barnets bästa jag, vi låter barnen visa att de kan, och att de klarar av. De får visa sina färdigheter för varandra. Vi förstärker och vi bekräftar.
Utvecklar sin nyfikenhet och lust samt förmåga att leka och lära
Djurlär innebär ständigt nya situationer och samspel med djuren, nya upptäckter och nya observationer kring djurens beteende, behov och situation. Lärandet är ständigt närvarande – i leken med djuren utvecklas också lärande. Varför gör djuren så? Hur får jag djuret att göra så?
Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga
I Djurlär är det viktigt att alla bidrar, man får ansvara för olika sysslor med djuren och ser att man klarar av det. I djurgruppen letar vi efter barnets bästa jag, vi låter barnen visa att de kan, och att de klarar av. De får visa sina färdigheter för varandra. Vi förstärker och vi bekräftar.
Utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler
I Djurlär är det viktigt att alla bidrar, man får ansvara för olika sysslor med djuren och ser att man klarar av det – att man är en tillgång i gruppen. Det finns bestämda regler, och djurpedagogen leder arbetet med att sköta djuren. Gruppen fungerar tillsammans, delar på sysslorna och hjälps åt – varje barn tar till sig de erfarenheter och lärdomar som inryms i Djurlär, vilket bidrar också till att barnet fungerar bättre individuellt. Alla måste följa vilka regler som gäller för varje djurslag samt inne i stallarna.
Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning
I Djurlär är det mycket arbete med händerna, samt med olika redskap för att utfodra, städa och sköta om djuren. Man häller upp, mäter, sopar, borstar, skyfflar. Djuren reagerar på hur vi rör oss, hur vi låter, och till och med hur vi mår.
Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv
Att vara med djur kräver att man försöker förstå djuren, deras behov och beteendemönster, lära känna igen deras signaler när de mår dåligt, visar rädsla, tillgivenhet, ilska etc. Det är viktigt att stanna upp och reflektera och studera för att skapa kontakt med djuren. Varför gör djuret så? Hur kan jag visa för djuret att jag bara vill klappa? Hur vet jag att djuret är hungrigt?
Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra
Genom att vara delaktig i Djurlär bygger man upp ett stort ordförråd, man uttrycker sina tankar och funderingar, man pratar och argumenterar med sina kompisar i gruppen. Vi pratar om egenskaper hos djuren, behov, olika utvecklingsstadier, djurbebisar, han- och hondjur, sjukdomar etc. Vi pratar också om ladugården, stallarna och alla redskap.
Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring
I stort sett allt arbete i Djurlär är styrt av ordning, antal, mängd och tid.
Utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar
I stort sett allt arbete i Djurlär är styrt av ordning, antal, mängd och tid.
Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra
Uddby gård är en ekologisk gård, Krav-certifierad, och vi introducerar succesivt vad det innebär i djurgrupperna. Vi berättar om djurens naturliga beteenden och behov. Vi berättar om hur djuren används i lantbruket, vad som händer med mjölk, kött, ull, skinn etc. När vi städar i stallarna mockar vi och tar hand om djurens gödsel, vi hjälps åt att lägga det på gödselplattan och förklarar att det blir näring på slåttervallar som sedan växer till hö, som blir mat för djuren. Hur påverkar våra matvanor djuren? Äter vi mycket kött, grönsaker, fisk? Är det skillnad på kött och kött? Och är det rätt att ta mjölk från djur? Måste man döda för att få kött?
Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband med naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen
I Djurlär lär vi oss mycket om gårdens olika djur och deras beteenden och behov. Vi lär oss om fotosyntesen när vi pratar om gräset som växer i hagarna där djuren betar med hjälp av sol, vatten och gödsel. Vi lär oss om gödsel som sprids på åkrar och gör att det växer hö.
Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap
I ett lantbruk finns naturvetenskapen ständigt närvarande, och vi utforskar detta tillsammans med barnen – vi samtalar om djuren, grovfoder, gödsel, vatten. Barnen blir intresserade, nyfikna, ställer frågor och vi ger svar.
-
Våra öppettider är helgfri må-fre 07:00–17:00, uppehåll fyra veckor i juli och mellandagarna mellan jul och trettondagen.
-
Är ni intresserade av en plats på förskolan Rödkullan eller Slottsparken använder ni e-tjänsten hos Tyresö kommun. Varmt välkomna!
-
Nu söker vi en engagerad förskollärare till förskolan Rödkullan.
För att trivas i rollen som förskollärare hos oss är det viktigt att du delar våra värderingar. De innebär att vi alltid sätter barnet och lärandet främst, att vi utvecklar vår pedagogik och håller liv i vår planering, dokumentation, reflektion och utvärdering, och att vi alltid håller hög professionell standard i våra möten med barn, föräldrar och kollegor.
Du är närvarande, självgående, initiativrik, empatisk och har ögon i nacken.
Du är utbildad förskollärare, gärna med flera års erfarenhet. Har du ett intresse för djur, en hälsosam livsstil, längtar efter att vara utomhus med barnen eller till och med har erfarenhet av utomhuspedagogik kommer du att stormtrivas hos oss!
I rollen som förskollärare är du med och skapar en förskola att längta till där både barn och föräldrar såväl som medarbetare trivs och är nöjda med verksamheten.
Hos oss finns en stark teamkänsla och dina kollegor kommer vara stöttande och brinna lika mycket för barns utveckling som du. Vi har låga trösklar, vi ger frihet men förväntar oss ansvar, och vi månar om en trivsam arbetsmiljö.
Tjänsten omfattar 80–100%. Tillträde så snart som möjligt.
Inok förskolan måste du enligt lag (2000:873) visa upp ett utdrag från belastningsregistret. Beställningsblanketten kan hämtas på www.polisen.se. Beställ ditt utdrag redan idag, det tar minst 14 dagar att få utdraget.
Vill du veta mer om tjänsten och hur det är att arbeta hos oss, vänligen kontakta rektor David Neveling, 070–408 9001. Varmt välkommen med din ansökan till david@uddbygard.se